10 groenten die je in je tuin kunt verbouwen

Om het maximale uit uw tuin te halen, is het belangrijk om de juiste groenten te kiezen om te telen. Er zijn veel verschillende soorten groenten die binnen of buiten kunnen worden gekweekt, en elk heeft zijn eigen voor- en nadelen. Als u op zoek bent naar groenten die snel en gemakkelijk in een tuin kunnen worden gekweekt, overweeg dan om enkele van de volgende 10 groenten te kweken.

Zelf groente kweken in eigen tuin

Groenten zijn een geweldige manier om je dagelijkse dosis voedingsstoffen binnen te krijgen, en ze kunnen ook ongelooflijk veelzijdig zijn. Je kunt er gekookt of rauw van genieten, en er zijn zoveel verschillende soorten om uit te kiezen. Bovendien zijn groenten over het algemeen redelijk betaalbaar, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor mensen met een beperkt budget. Als u op zoek bent naar manieren om uw groente-inname te verhogen, waarom probeert u dan niet uw eigen groente te kweken? Groenten kunnen worden gekweekt in kleine ruimtes en zelfs in containers op uw veranda of balkon. Er zijn ook tal van online bronnen die u kunnen helpen aan de slag te gaan met tuinieren. Als je eenmaal begint met het kweken van je eigen groenten, zul je merken dat je er zelfs meer van geniet dan de in de winkel gekochte variant. Zelfgekweekte groenten hebben de neiging om verser te smaken en hebben een betere textuur dan die uit de supermarkt.

Tomaten

Als je op zoek bent naar een manier om wat kleur en smaak toe te voegen aan je maaltijden, dan zijn tomaten misschien de groente voor jou. Tomaten zijn gemakkelijk te kweken en zijn er in verschillende kleuren en maten. Ze kunnen worden gebruikt in salades, sauzen of vers van de wijnstok worden gegeten. Tomaten zijn een gewas voor warm weer en moeten worden geplant na de laatste vorstdatum in uw regio. De beste manier om ze te planten is door gebruik te maken van startplanten van uw plaatselijke tuincentrum. Tomatenplanten hebben veel zon en regelmatig water nodig. Als je in een warm klimaat leeft, moet je de planten misschien uitzetten zodat ze niet omvallen door het gewicht van de vrucht. Tomaten zijn klaar om te oogsten als ze rood of oranje kleuren. Zorg ervoor dat je ze plukt voordat ze beginnen te rotten.

Paprika’s

Wanneer de meeste mensen aan tuinieren denken, denken ze aan het verbouwen van groenten zoals tomaten, komkommers en sla. Paprika’s kunnen echter ook in een tuin worden gekweekt. Paprika’s zijn er in veel verschillende kleuren en maten, dus er is er zeker een die bij je smaak past. Als je overweegt om dit jaar paprika’s te gaan telen, zijn er een paar dingen die je moet weten. Allereerst hebben paprika’s veel zonlicht nodig. Ze moeten worden geplant in een gebied dat elke dag ten minste zes uur zonlicht krijgt. Ten tweede hebben paprika’s goed doorlatende grond nodig. Pas uw grond aan met compost of veenmos voordat u gaat planten om een goede afwatering te garanderen. Ten slotte hebben paprika’s regelmatig water nodig. Tijdens de zomermaanden kunnen ze elke dag water nodig hebben. Zorg ervoor dat je ze veel water geeft als ze bloeien en vrucht dragen, want dan zijn ze het meest actief.

Bonen

Bonen zijn een geweldige bron van eiwitten, vezels en antioxidanten. Ze zijn ook gemakkelijk te kweken en kunnen in containers of in uw tuin worden geplant. Bonen zijn er in veel verschillende kleuren en maten, dus er is zeker een variëteit waar je dol op zult zijn.

Sla

Sla is een groente die veel wordt gegeten in salades. Het is een gewas voor koud weer en kan zowel binnen als buiten worden gekweekt. Sla is een relatief makkelijke groente om te kweken en heeft niet veel ruimte nodig. Er zijn veel verschillende soorten sla, waaronder kropsla, bladsla en Romaine sla. Sla kan worden gekweekt uit zaad of uit transplantaties. Bij het kweken van sla uit transplantaties is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de transplantaties gezond zijn en sterke wortels hebben. Sla kan in aarde of in containers worden gekweekt. Bij het kweken van sla in aarde is het belangrijk om een goede grondmix of compost te gebruiken. Bij het kweken van sla in containers is het belangrijk om een goed drainerende potgrond te gebruiken. Sla moet regelmatig worden bewaterd, maar niet te veel water.

Wortels

De dagen worden korter en het weer wordt koeler, maar dat betekent niet dat je niet kunt genieten van verse groenten uit eigen tuin. Wortelen zijn een geweldige groente om in de herfst te kweken, en ze zijn ook gemakkelijk te kweken. Het enige wat je nodig hebt om te beginnen is wat wortelzaad, wat aarde, een beetje water en een zonnig plekje in je tuin. Plant de zaden in grond die is losgemaakt met een tuinfrees of schoffel en geef ze vervolgens regelmatig water. Binnen een paar weken zul je kleine worteltjes uit de grond zien opduiken. Als ze groot genoeg zijn, kun je ze oogsten door ze met je handen uit de grond te trekken.

Radijs

Radijs is een gewas voor koel weer dat in het vroege voorjaar of de late zomer kan worden geplant. Ze groeien het beste wanneer de bodemtemperatuur tussen 55 en 65 graden Fahrenheit is. Radijs kan worden gekweekt uit zaad of uit transplantaties. Koop bij het kweken van transplantaties gecertificeerde ziektevrije planten van een gerenommeerde kwekerij. Radijs groeit het beste in de volle zon, maar zal ook goed groeien in halfschaduw. De grond moet rijk zijn aan organisch materiaal en een goede afwatering hebben. Voeg veel compost toe aan het tuinbed voordat u radijs plant. Zaai de zaden 1/2 inch diep en op een onderlinge afstand van 1-2 inch. Verdun de planten tot 2-3 inch uit elkaar als ze groot genoeg zijn om te hanteren. Geef regelmatig water, vooral bij warm weer, maar niet te veel water, omdat de radijs dan gaat rotten.

Aardbeien

Wat komt er in je op als je aan aardbeien denkt? Is het een sappig, rood fruit dat je in de supermarkt kunt vinden, of een heerlijk toetje dat je moeder vroeger maakte? Aardbeien zijn eigenlijk een soort groente die verwant is aan de roos. Je kunt ze in je eigen tuin kweken en ze zijn vrij gemakkelijk te verzorgen. De beste tijd om aardbeien te planten is in het vroege voorjaar. Je zult een plek in je tuin moeten kiezen die veel in de zon ligt. De grond moet rijk zijn aan organisch materiaal en een goede afwatering hebben. Graaf een gat dat ongeveer twee keer zo diep is als de pot waarin de aardbeiplant staat en plaats de plant in het gat zodat de bovenkant van de grond gelijk is met de grond. Vul rond de plant met aarde en geef goed water.

Bosbessen

Als je op zoek bent naar een heerlijke en voedzame toevoeging aan je tuin, zoek dan niet verder dan bosbessen! Ze zijn niet alleen lekker, maar bevatten ook veel antioxidanten, die je immuunsysteem kunnen stimuleren. Bovendien is het gemakkelijk om je eigen bosbessen te kweken – je hebt alleen een zonnig plekje in je tuin en een beetje geduld nodig. De beste tijd om blauwe bessen te planten is in het vroege voorjaar, voor de laatste nachtvorst. Je hebt een plek nodig die elke dag minimaal zes uur zonlicht krijgt. Graaf een gat dat ongeveer twee keer zo diep is als de pot waarin de bosbessenstruik kwam en spreid de wortels gelijkmatig uit. Vul het gat vervolgens weer goed met aarde en water. Vooral bij warm weer hebben bosbessenstruiken veel water nodig. Mulch rond de basis van de struik met stro of bladeren om de grond vochtig te houden.

Frambozen

Een van de vele voordelen van het kweken van je eigen groenten is dat je ook je eigen frambozen kunt kweken. Frambozen zijn een heerlijke en gezonde vrucht die in de meeste delen van het land kan worden verbouwd. Het is een zomergewas, dus plant ze ergens tussen eind mei en begin juni. De planten moeten ongeveer 3 voet uit elkaar staan. Frambozen hebben veel zon nodig, dus zorg ervoor dat je een plek in je tuin kiest die elke dag minimaal zes uur direct zonlicht krijgt. Ze hebben ook goed doorlatende grond nodig, dus voeg voor het planten wat compost of veenmos toe aan de grond. Geef de planten regelmatig water, vooral tijdens droge perioden. Bemest de planten om de paar weken met organische mest. Je kunt ook rond de planten mulchen met stro of schorschips om de grond vochtig en koel te houden.

Bramen

Als je op zoek bent naar een vrucht die niet alleen lekker is, maar ook veelzijdig, dan zijn bramen wellicht de perfecte keuze voor jou. Hoewel ze rauw kunnen worden gegeten, maken bramen ook geweldige jam, taarten en smoothies. Bovendien kweek je ze zelf in je eigen tuin! Hoewel het kweken van bramen wat werk vereist, is het uiteindelijk de moeite waard. De eerste stap is om een plek in je tuin te kiezen die veel zon krijgt. Bramen hebben minimaal zes uur zonlicht per dag nodig om bessen te produceren. Nadat je een plek hebt gekozen, graaf je een gat van ongeveer 18 inch diep en 12 inch breed. Zorg ervoor dat u de grond vóór het planten aanpast met compost of organisch materiaal. Plant vervolgens de braamstruik in het gat en bedek het met aarde.

Conclusie

Kortom, het kweken van je eigen groenten is een geweldige manier om verse, gezonde producten te krijgen, en het is ook een leuke en lonende activiteit. Als u geïnteresseerd bent in het starten van een moestuin, zijn er tal van bronnen beschikbaar om u op weg te helpen. Dus ga naar buiten en begin met planten!